Orhan Pamuk som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2006 är författare till ett flertal böcker, bland annat den kommande romanen ”Pestnätter”.
Orhan Pamuk som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2006 är författare till ett flertal böcker, bland annat den kommande romanen ”Pestnätter”. Foto: Staffan Löwstedt

”Jag skäms inte längre för min rädsla”

”Sjukdomen är utländsk och förs in i vårt land med ont uppsåt.” Tankemönstret är urgammalt, skriver den turkiske författaren och Nobelpristagaren Orhan Pamuk, som hoppas att vi under den nuvarande pandemin i stället sätter solidariteten främst.

Orhan Pamuk
Publicerad

ISTANBUL De senaste fyra åren har jag skrivit på en historisk roman som utspelar sig 1901, ett år då ett utbrott av böldpest, känt som den tredje pestpandemin, ägde rum och tog livet av miljontals människor i Asien, men inte så många i Europa. De senaste två månaderna har vänner och familj, redaktörer och journalister som känner till ämnet för denna roman, ”Pestnätter”, översköljt mig med en störtflod av frågor om pandemier.

Finns det några likheter mellan den nuvarande coronaviruspandemin och utbrott av kolera och pest i historien? Det finns ett överflöd av likheter. Genom mänsklighetens och litteraturens historia är inte bara bakterier och virus gemensamma nämnare, utan dessutom har våra spontana reaktioner ständigt varit desamma.