Tom Britton är professor i matematik och har simulerat smittspridning i 25 år, ändå kunde han inte föreställa sig magnituden på den pågående pandemin.
Tom Britton är professor i matematik och har simulerat smittspridning i 25 år, ändå kunde han inte föreställa sig magnituden på den pågående pandemin. Foto: Emma-Sofia Olsson

”Personer i finansvärlden är på mig för att tona ned”

Professor Tom Britton har kunnat simulera coronavirusets framfart med god precision. Han får påtryckningar från personer som menar att nedstängningen skadar Sverige mer än viruset. Men han tar utvecklingen med ro, trots att han nu räknar på hur många som kommer att dö.

Publicerad

”The new normal”, det är vad vi har att vänta när viruset är besegrat och alla kurvor dalat. Vad det innebär i praktiken vet ingen med säkerhet, men sannolikt kommer vi att ta mindre i varandra. Det är vad matematikprofessor Tom Britton tror i vilket fall. Och det tycker han är tråkigt för han beskriver sig själv som en kramare.

– Jag har nog gillat att krama om vänner när vi ses, precis som man kindpussas i södra Europa. Men det är nog slut med det.