Lovsång till alla dammiga dokument
Det är till dragiga, fönsterlösa källarlokaler man helst bör söka sig om man vill komma i kontakt med det förflutna. Den franska historikern Arlette Farges ”Smaken av arkivet” är en kärleksförklaring till den närmast sinnliga upplevelsen av historien som tidnings- och domstolsarkiven erbjuder.
Jag hade blivit hänvisad till ett bord i stadsbibliotekets källare som var precis stort nog. De inbundna årgångarna av Lunds Dagblad från 1920-talet var otympliga och svårhanterliga, sidorna hade gulnat och luktade annorlunda än vad dagens tidningar gör. Men vilket intryck uppslagen gjorde! Hela tidsandan verkade finnas där, bland väderlekskåserier, notiser, reklam och småannonser. Upprymd bläddrade jag vidare, och vidare, och vidare – till dess jag med lätt förtvivlan insåg att även om tidsandan fanns just i flödet av texter och bilder måste jag koncentrera den, fånga in den med ett samtidigt beskrivande och tolkande språk.