Johanna Gustafsson Fürst, ”Ympa orden, piska min tunga”Skulpturer som visar språkets fysiska kraft

Johanna Gustafsson Fürst, ”Modertungan”, 2019. Installationsvy på Accelerator.
Johanna Gustafsson Fürst, ”Modertungan”, 2019. Installationsvy på Accelerator. Foto: Christian Saltas

”Mästerligt” lyder omdömet om Johanna Gustafsson Fürsts stora utställning på Accelerator, universitetets nya konsthall. Hennes scenografi fyller rummet så att besökaren alltid är omgiven av den, men aldrig innesluten.

Håkan Nilsson
Publicerad
Annons

Språket är utgångspunkt för Johanna Gustfssons Fürsts utställning på Accelerator. I olika sammanhang, som artist in residence i Laino i Norrbotten 2018, i läsningar av poesi och genom samtal med olika språkvetare, har hon fördjupat sig i frågor som rör språklighet och nationalism, ordens inneboende styrka och språksystemens reglering av tanken.

Det fleråriga, omfångsrika utforskandet kompletteras av en mer intuitiv process, där tankegodset omformas till skulptur. På utställningen tar detta sig två rätt olika uttryck. Ett rum med 21 skulpturer i böjträ placerade i granitsocklar ställs mot betydligt större och enskilt distinkta verk i det angränsande rummet. Om böjträskulpturerna andas en lätthet som kontrasteras mot den tyngre foten i sten, vilar det något tungt över verken i det andra rummet, även om ”Modertungan” tycks sväva fritt i rummet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons