L: Höj beredskapen efter ryska kravet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att regeringen sammankallar försvarsberedningen efter Rysslands krav. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att regeringen sammankallar försvarsberedningen efter Rysslands krav. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Liberalerna vill att regeringen kallar in försvarsberedningen och höjer den militära beredskapen efter Rysslands krav att Sverige inte ska få anslutas till Nato.

Partiledaren Nyamko Sabuni varnar för Vladimir Putins reaktion om Nato inte går honom till mötes.

– Putin är oberäknelig, säger hon till TT.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Publicerad
Annons

Ryssland har mobiliserat tiotusentals – enligt vissa bedömare över 100 000 – soldater vid gränsen till Ukraina, och kräver att Nato går med på att inte utvidga försvarsalliansen ytterligare. Liberalerna vill att regeringen kallar in försvarsberedningen för att diskutera Rysslands krav. Partiet vill även att Sverige som säkerhetsåtgärd höjer den militära beredskapen.

– Spänningen på gränsen mellan Ukraina och Ryssland menar vi är ett reellt säkerhetshot mot Sverige. Att Ryssland nu har kommit ut med krav bland annat på att Sverige och Finland aldrig bör bli Natomedlemmar, är krav som aldrig kan accepteras. Och med det blir frågan hur president Vladimir Putin kan komma att agera när Ryssland förstår att västvärlden aldrig kan ge de garantierna, säger Nyamko Sabuni.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons