Judisk läkare sparkas – pris återlämnas

Björn Fischler och Ylva Vladic Stjernholm i Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vill återlämna sitt pris till regionrådet Irene Svenonius (M).
Björn Fischler och Ylva Vladic Stjernholm i Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vill återlämna sitt pris till regionrådet Irene Svenonius (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hösten 2019 prisades de för kampen mot antisemitism på Karolinska sjukhuset. Nu lämnar aktionsgruppen tillbaka diplom och prispengar till regionledningen – i protest mot att en judisk läkare avskedats. Det är den senaste vändningen i en lång infekterad konflikt på universitetssjukhuset.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Bakgrunden finns i en komplex och långdragen historia på ett av Sveriges mest kända sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset. SvD berättade 2018 och 2019 om en överläkare i chefsposition som misstänktes ha utsatt flera judiska läkare för grova antisemitiska trakasserier.

En av de judiska läkarna anmälde detta i början av 2018 till sjukhusledningen och därefter gjordes flera utredningar om huruvida det förekommit antisemitism, både internt och externt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons