Uppdrag i universum. En bok om Sam J LundwallEn lika hemlig som betydelsefull författare

På en science fiction-konferens i Stockholm 2011 tog Sam J Lundwall emot priset ”European Grand Master” av European science fiction society
På en science fiction-konferens i Stockholm 2011 tog Sam J Lundwall emot priset ”European Grand Master” av European science fiction society Foto: Staffan Vilcans/Wikiwand

Hans passion för science fiction har mötts av ”en total likgiltighet från omvärldens sida.” Håkan Lindgren läser en antologi om Sam J Lundwall och konstaterar att han förtjänar ett stort tack för att ha fört svenskt litteraturliv i fantasins riktning.

Publicerad
Annons

Ingen har betytt lika mycket för svensk science fiction som Sam J Lundwall – och ingen har samtidigt varit lika hemlig. En hel generation läsare skulle kunna säga samma sak som Lotta Olsson: ”gradvis började jag inse att den där Sam J Lundwall dök upp överallt: som översättare, som redaktör för antologierna ’Det hände i morgon’, som författare, som redaktör för Jules Verne-magasinet” (DN 29/7 2013).

Men vem är han? När jag slukade mer eller mindre väl valda delar av hans utgivning såg jag ibland en liten svartvit bild, som någon verkade ha knäppt medan Lundwall pratade i telefon och helst ville slippa bli fotograferad – det var allt. Jag visste fortfarande lika lite om honom när jag öppnade den nyutkomna antologin ”Uppdrag i universum”, döpt efter en av hans egna romaner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons