Adult life skillsVi slipper sentimentalt smet tack vare vassa repliker

Jodie Whittaker från ”Broadchurch” gör huvudrollen i ”Adult life skills”.
Jodie Whittaker från ”Broadchurch” gör huvudrollen i ”Adult life skills”. Foto: Nonstop Entertainment

En åttaårig pojke i cowboydräkt är den enda som kan komma 30-åriga Anna nära. Rachel Tunnards långfilmsdebut knyter an till den realistiska brittiska filmvågen på 60-talet med sina tilltufsade men livskraftiga hjältinnor, skriver Jeanette Gentele.

Publicerad
Annons

Anna ska snart fylla 30 men bor fortfarande hemma hos sin mamma i ett skjul i trädgården och vägrar flytta. Vi befinner oss i nutid någonstans på brittiska landsbygden men skildrat i samma snabba och nerviga tempo som brukar utmärka en storstadsmiljö. Anna – genom vars ögon vi ser omgivningen – tycks ha stannat i växten. Hon klär sig fortfarande som en tonåring och talar helst med sin mamma via en walkie-talkie. (Hon har också mobiltelefon.) I skjulet har hon byggt upp en egen värld med leksaker och filmer. Ett pågående projekt är en videofilm där hennes tummar klädda i rymddräkter av stanniol gör en rymdresa mot okänt mål. Hon saknar helt enkelt de ”vuxenfärdigheter” titeln syftar på. Så småningom förstår vi att hennes vägran att växa upp handlar om att bearbeta en stor och fortfarande ouppklarad sorg. Att lekarna och filmerna är delar av en försvunnen gemenskap.

Jodie Whittaker, känd från tv-serien ”Broadchurch”, spelar Anna med hudlös intensitet, hela tiden på vakt mot moderns ilskna tjat och på flykt från omgivningens alla goda råd. Den handhållna kameran följer henne hack i häl när hon drar iväg på sin cykel till den fritidsverksamhet som är hennes försörjning. Hon är inte helt övergiven, där finns den tokroliga väninnan Fiona och den blygt uppvaktande Brendan (som alla utgår från är gay) men ingen kommer henne riktigt in på livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons