Recension

All the presidents' gardens. Madison’s cabbages to Kennedy’s roses – how the White House grounds have grown with AmericaHur ska det gå för Vita husets trädgårdar?

Vykort i färg från 1901.
Vykort i färg från 1901. Foto: Library of Congress

Michelle Obama har odlat ekologiskt. Ike Eisenhower förvandlade gräsmattan till helikopterlandningsbana. I Vita husets trädgårdar återspeglas tidsandan. Men vad händer efter den 8 november, då det verkar bli en president helt utan gröna fingrar som flyttar in i Vita huset?

Publicerad
Paret Kennedy utanför Vita huset. Det var framför allt John som ägnade sig åt att rusta upp trädgården, medan Jackie fokuserade på inredningen.

Paret Kennedy utanför Vita huset. Det var framför allt John som ägnade sig åt att rusta upp trädgården, medan Jackie fokuserade på inredningen.

Foto: Library of Congress
Annons

Mitt i slutspurten inför presidentvalet landar en ny bok som beskriver hur 43 amerikanska presidenter konstant har grävt upp och planterat om Vita husets trädgård. Alla utom den förste, George Washington. Han var en stor växtkännare och samlade fröer som en besatt men hann aldrig ta ett enda spadtag i det nybyggda residensets trädgård, berättar trädgårdshistorikern Marta McDowell i ”All the presidents’ gardens”.

Det blev i stället efterträdaren John Adams som fick flytta in i det knappt färdigställda Vita huset, och han började förståndigt nog med trädplantering. Vid den här tiden kom influenserna från England där naturalistiska landskapsparker bildat nytt trädgårdsmode. Tredje presidenten Thomas Jefferson var en uttalad beundrare av landskapsarkitekten Lancelot ”Capability” Brown som i mitten av 1700-talet skapade runt 200 grandiosa parker kring Englands ståtligaste herresäten. Han var en mästare på att bygga upp imponerande slottslandskap av ordinära betesmarker och drog sig inte för att schakta upp kullar, leda om vattendrag och gräva nya konstgjorda sjöar. Det hände att hela byar raderades på kuppen och uråldriga församlingskyrkor offrades för att hertigar och markiser skulle få sina parker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons