Gustav Almqvist:Beslutsångest? Låt algoritmerna göra jobbet!

Offside-bedömningar som görs med hjälp av datoriserade videosystem uppfattas tvärtemot syftet ofta som godtyckliga och orättvisa.
Offside-bedömningar som görs med hjälp av datoriserade videosystem uppfattas tvärtemot syftet ofta som godtyckliga och orättvisa. Foto: Ryan Browne/BPI/Shutterstock /TT

Är det klokt att lita på magkänslan eller ens förnuftet när man ska ta ett beslut, med tanke på hur olika resultatet kan se ut från gång till gång och från person till person? I sin nya bok menar psykologen Daniel Kahneman att professionella bedömningar bör formaliseras för att bli mer samstämmiga.

Publicerad
Annons

En kall novemberlördag år 2015 befann jag mig tillsammans med ett hundratal andra beslutsforskare i en anspråkslös aula på ett kedje­hotell i Chicago. Klockan var två på eftermiddagen och på aulans scen togs en tillfällig paus halvvägs in i en intervju. Den utfrågades mobiltelefonalarm hade nämligen oväntat gått av. Mannen med tjutandet i kavajfickan var Daniel Kahneman, en av samtidens mest inflytelserika psykologer och beslutforskningens nestor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons