RecensionNya romaner

GerontionRapport från en omsorg där bara sorg finns kvar

”Lundberg och Baron har inte skrivit några politiska upprop mot nedmonteringen av åldringsvården. Men där finns en systemkritik som ligger och lurar mellan raderna.”
”Lundberg och Baron har inte skrivit några politiska upprop mot nedmonteringen av åldringsvården. Men där finns en systemkritik som ligger och lurar mellan raderna.” Foto: Malin Hoelstad

Går det att behålla värdigheten ända in i det sista? I två nya romaner skildras en äldreomsorg där närhet och värme rationaliserats bort i effektivitetens namn. Jenny Aschenbrenner har läst om vården som blev ett maskineri.

Publicerad
Modernista
Foto: Modernista
it-lit
Foto: it-lit
Annons

En påse skinn: ”När vi vänder på Gun för att smörja in ryggen får jag plötsligt för mig att hudsäcken ska spricka och innanmätet bara forsa ut där på golvet. Drav, grötigt spill, slaskvatten med rester av liv och tid utsmält till rinnig svinmat.” Räddningslöst bortom det mänskliga, eller?

Jaget i Andreas Lundbergs ”Gerontion”, den tredje delen i en trilogi om depression, börjar arbeta på demensboende och konfronteras med en helt annan sorts slutpunkt än den han når inom sig själv, igen och igen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons