Oro bland läkare när äldre vägrar ta Astra

På ställen i Sverige rapporteras det nu om att några äldre vägrat ta Astra Zenecas vaccin. Detta trots att inga inrapporterade fall rör personer över 65 år.
På ställen i Sverige rapporteras det nu om att några äldre vägrat ta Astra Zenecas vaccin. Detta trots att inga inrapporterade fall rör personer över 65 år. Foto: LaPresse / TT N

På flera håll i landet vägrar patienter att ta Astra Zenecas vaccin. Trots att de allvarliga biverkningarna hos yngre inte påträffas i gruppen över 65 år, vittnar läkare om att det blivit svårare att vaccinera.

– Vi har det underlaget att vi vet att alla inrapporterade fall i Europa och världen hittills, att ingen av dem har varit över 65 år, svarar Anders Tegnell till Aftonbladet.

Publicerad
Annons

Orolig och ibland aggressiv stämning rapporteras såväl från Dalarnas vårdcentraler som från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Enligt personalen vägrar många äldre att ta Astra Zenecas vaccin sedan det stoppats för gruppen yngre än 65 år.

– Det allra flesta är supertacksamma även när de fått Astra Zenecas vaccin. Men det finns tyvärr ett inte helt litet antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonalen som får ta emot nästintill hot ibland, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna till Sveriges Radio.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons