Krönika

Linda Pérez:Ett ögonblick av en doft och världen öppnar sig

Linda Pérez
Kan en doft beskrivas med ord?
Kan en doft beskrivas med ord? Foto: David Thunander

Ett ögonblick av en särskild doft och en hel sinnesvärld öppnar sig. Häll upp ett glas vin, dofta och väck gamla känslor till liv.

Publicerad
Annons

Vinets mest fängslande attribut? Doften. Ett ögonblick av en speciell doft och jag kan ha hela Bourgogne framför mig. Med tonerna från gårdagens vinprovning i sinnet strosar jag över Beaunes kullerstenar. Andas in dofterna från en nyvaken stad som släpigt sträcker sig mot morgonsolens bleka nuna. Någonstans där borta envisas ljudet från mopedernas småkokande. För visst kan en doft ge känslan av ljud? Samma doft som tar mig steget in i byns Boulangerie. En mjuk air av nybakat. Något levande och något mjukt. Rostat, rustikt, en aning sött och något varmt. För visst kan en doft ge känslan av värme?

Jag är inte i Bourgogne. Jag är i doften av ett glas bourgogne. Omedvetet har jag kastats tillbaka till platsen där jag provade vinet för första gången. I en vinkällare en bit utanför den lilla staden, Beaune. Men jag är inte bara i den källaren. Jag är i hela dess omnejd. Medens hör jag stadens ljud. Ett lustfyllt sorl. Franska pojkar på moppar. Känner dofterna och värmen från staden och bageriet. Allting landar på något vis i en och samma känsla. Levande, rostat, ljust, sött, rustikt…

Annons
Annons

En doft går inte att betrakta på avstånd. Vi befinner oss mitt i den. Som att våra hjärnor står i direktkontakt med en annan omvärld än nuet.

Luktsinnets förmåga att ta oss tillbaka i tiden är mytomspunnen. Detta vårt äldsta sinne är så mycket mer komplext än smaken. Det kan färdas runt hörn och över tid. Samspelar med såväl smak som syn och sänder starka signaler till centrum för minne och känslor. Faktum är att det bara är två kopplingssteg mellan luktnerven och amygdala – som är vårt centrum för känslor – och hippocampus – där nya minnen lagras. Detta till skillnad från impulserna till våra andra sinnen, som tar omvägar i hjärnan innan de kommer till brännpunkten för känslor och minnen. Med andra ord passerar en lukt inte någon sållningsstation. Den talar direkt till dig, uttrycksfullt och ohejdat.

Att relatera till och sätta ord på dofter och dess instinktiva verkan kan vara som att beskriva en helt egen sinnevärld.

Frågan är – hur kan en doft fångas med ord? Att relatera till och sätta ord på dofter och dess instinktiva verkan kan vara som att beskriva en helt egen sinnevärld. Talar vi samma språk här? Kan vi relatera till samma upplevelser och aromer? Vilka känslor väcks hos dig när jag pratar om ett bageri i fransk morgonsol?

Vad näsan vet? Utan tvekan en hel del som får oss att minnas. Som ett fantastiskt litet känslobibliotek vars böcker vi nosar fram helt utan aning om vilket kapitel i livet vi kan tänkas trilla in på. Fascinerande.

Tillbaka till vinet. Inte sällan häller jag upp ett litet glas bara för själva doftens skull. Ofta väcker det känslor som ger mig lust att skriva. Kanske är jag då mitt i en mörksaftig solnedgång i Kalifornien. Andas in det kryddigt varma. Salvian som växer vilt i vingårdarna där och hunden som leker bland vinrankorna. Eller så är jag på promenad någonstans i Provence – bland vilda örter, lavendel, rosaskimrande vin och högresta korgblommiga växter som vänder sina knallgula ansikten mot solen. Någonstans där. Där du och jag kanske kan mötas – över en doft?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons