Kommentar

Mårten Schultz:Regeringen tar första steget mot lockdown

Mårten Schultz
Socialminister Lena Hallengren och regeringen tar nu ett första steg mot en lockdown, skriver Mårten Schultz.
Socialminister Lena Hallengren och regeringen tar nu ett första steg mot en lockdown, skriver Mårten Schultz. Foto: Jessica Gow/ TT NYHETSBYRÅN

Den så kallade nedstängningsförordningen är det första steget mot allmänna så kallad lockdown. Men någon ersättningsregel har regeringen ännu inte presenterat, däremot ett nedstängningsstöd som dock inte ger full ersättning till krogar eller gym som tvingas hålla stängt.

Publicerad
Annons

Pandemilagen som kom i början av året ger regeringen makten att fatta beslut om åtgärder mot smittspridning som enligt grundlagen vanligtvis måste fattas av riksdagen. Regeringen har redan använt lagen. Genom den så kallade begränsningsförordningen infördes ett antal olika begränsningar i våra fri- och rättigheter. Dessa frihetsinskränkningar utvidgas nu genom att förordningen utökas.

Reglerna innebar tidigare att det ställdes krav på olika typer av verksamheter, som gym och badhus, om att antalet besökare skulle begränsas. Detta ska numer gälla även för till exempel museer, konsthallar, nöjesparker och djurparker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons