IngenjörernaKinesisk hierarki en fördel för Sverige

Gunnar Wetterberg har skrivit de svenska ingenjörernas historia.
Gunnar Wetterberg har skrivit de svenska ingenjörernas historia. Foto: Nille Leander

Att svenska storföretag blivit gamla är inte ett tecken på stagnation, utan på att de förmått förnya sig och därmed överleva. Så optimistisk är Gunnar Wetterberg när han tecknar den svenska ingenjörens historia.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Det är lika bra att vara uppriktig. Jag har läst Gunnar Wetterbergs ”Ingenjörerna” med ett särskilt syfte. Jag ville inte bara förstå hur ingenjörerna har format Sverige, utan också hur detta praktiskt inriktade, välorganiserade land på kort tid har kunnat tappa byxorna inom så många områden. Förvaltning, skolor, sjukvård, samhällsplanering – vart tog ingenjörslandet vägen?

Wetterberg har inte skrivit sin bok för att besvara den frågan, men det hindrar inte en läsare från att studsa alla slags frågor mot hans bok för att se hur den svarar. ”Ingenjörerna” är en lättillgänglig skildring av de svenska ingenjörernas historia från 1600-talet till i dag. Som många andra böcker av liknande sort trivs den bäst på ett par generationers avstånd från nuet – tyngdpunkten ligger på perioden 1850–1950 – och får bråttom när det gäller att sammanfatta vad som hänt sedan datorn kom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons