Erik: Vad händer om pengarna i budgeten inte räcker till?
Den 21 september presenterade regeringen sin höstbudget. Nytt för i år var att finansminister Magdalena Andersson höll pressträff för barn.
Budgeten för 2021 är rekordstor – 105 miljarder kronor enbart till förändringar – utöver den totala budgeten som är ännu större. Det är Sveriges gemensamma pengar som regeringen nu lämnar förslag på hur de ska fördelas. Pengarna i budgeten kommer från den skatt som alla betalar in till staten. Vuxna betalar skatt från sin lön, men även när vi till exempel handlar betalar vi till staten, eftersom en del av varans pris är skatt.
– Varje gång ni köper lördagsgodis är ni med och betalar skatt, säger Magdalena Andersson på sin första särskilda pressträff för barn.
Många av de nya satsningarna i budgeten har man fått låna pengar till.
Finansministern berättar att det finns fem saker som hon tycker är särskilt viktiga i årets budget. Det är pengar till sjukvården, skolan, a-kassan, klimatet och högre pensioner. Juniorreportern Erik är SvD Juniors utsände som ställer frågor till finansminister Magdalena Andersson.
Erik: Vad kostar mest i budgeten?
– De som får mest pengar är kommuner och regioner. Till exempel Göteborg, Sveg och Kiruna bestämmer själva över skola och sjukvård, men pengarna de använder kommer från stadsbudgeten, säger Magdalena Andersson.
Erik: Hur påverkas barnen av årets budget?
– Dels är det mycket pengar till skolan. Mer personal på fritids eller bättre hjälp till barn som behöver extra stöd är två saker som skolorna kan använda pengarna till. Vi ger även mer pengar till kollektivtrafik som bussar och tåg. Och så kommer föreningar att få mer pengar, till exempel idrottsföreningar. Så jag hoppas att det här kommer märkas för er barn, fortsätter hon.
Erik: Det finns många föräldrar som har förlorat jobbet under corona, hur gör ni för att barnen inte ska bli lidande?
– Dels har vi gjort a-kassan bättre, det är de pengar vuxna kan få om man inte har ett jobb. Vi hjälper också till så att fler ska kunna utbilda sig för att sedan kunna få nya jobb.
Erik: Vad händer om pengarna inte räcker till allt ni vill göra?
– Vi vill alltid göra mer än vad det finns pengar till, precis som det kan vara med veckopengen. Det kanske inte räcker både till bio och godis. Man får välja vad man tycker är viktigast.
Erik: Fanns det något ni ville ge pengar till men som ni behövde välja bort?
– Det finns jättemycket mer jag skulle vilja göra. Till exempel vill jag ge ännu mer pengar till de äldre som jobbat och slitit. Eftersom det är de äldre som byggt upp Sverige vill vi att de ska ha en bra pension. Sen vill jag alltid lägga mer pengar i skolan för jag tror att det alltid finns fler barn som skulle kunna få mer stöd.
Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se