Mårten Schultz:Inte oväntat att åklagaren startar förundersökning

Mårten Schultz
Ebba Busch och hennes advokat Katrin Björklund ger en kommentar efter tisdagens muntliga förberedelse i tvistemålet.
Ebba Busch och hennes advokat Katrin Björklund ger en kommentar efter tisdagens muntliga förberedelse i tvistemålet. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Åklagare har beslutat om förundersökning för att utreda om Ebba Busch är skyldig till grovt förtal efter ett inlägg på Facebook men det innebär inte att åtal kommer att väckas. Det är ovanligt att åklagare väcker åtal i förtalsmål men med tanke på inläggets spridning är förundersökningen inte oväntad.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förundersökning har nu inletts mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush om grovt förtal. Bakgrunden är att Busch i ett Facebookinlägg uppgett att motpartsombudet, i en fastighetstvist som hon är inblandad i, tidigare har dömts för brott. Detta räcker – för att upprepa mig – för att ”förtal i teknisk mening” ska anses föreligga.

Förtal i teknisk mening är tillåtet om det, som det står i lagen, var försvarligt att lämna uppgiften. Senare tids praxis har dock varit sträng mot den som spridit uppgifter ur gamla domar i sociala medier. Det har i flera fall ansetts oförsvarligt oavsett om uppgiften har varit sann, eller inte. Tanken: Vi ska motverka folkdomstolar i Sverige. Det är domstolarna som tar hand om brotten. Inte Facebookanvändare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons