Regioner har köpt tyngdtäcken för miljoner

Under de senaste tio åren har Västra Götalandsregion köpt tyngdtäcken för drygt 41 miljoner kronor och Region Skåne för motsvarande 33 miljoner.
Under de senaste tio åren har Västra Götalandsregion köpt tyngdtäcken för drygt 41 miljoner kronor och Region Skåne för motsvarande 33 miljoner. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Region Stockholm har under de senaste tio åren köpt tyngdtäcken för över 280 miljoner. Tyngdtäcken påstås förbättra sömnen, det saknas dock vetenskaplig grund som bevisar att täcket har effekt.

Simon Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Tyngdtäcken är täcken med insydda tynger som ger ett tryck på kroppen och har förskrivits till patienter som behandling för bland annat sömnproblem och koncentrationssvårigheter. Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) ger Sveriges regioner rekommendationer om vilka medicinska produkter som bör användas. Den 28 oktober gav de rekommendationen till regionerna att sluta finansiera tyngdtäcken.

– Vi och andra har granskat den vetenskapliga litteraturen om tyngdtäcken. Det finns inte några objektiva belägg på att tyngdtäcket har någon effekt på sömn och bör därför inte finansieras med skattemedel, säger Jan Liliemark, ordförande MTP-rådet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons