Lovisa Ringborg, ”Mirage”Här öppnas lönndörrar till det undermedvetna

Lovisa Ringborg, ”The mirage”.
Lovisa Ringborg, ”The mirage”. Foto: Lovisa Ringborg

Verkligheten och det overkliga överlappar varandra i Lovisa Ringborgs konst. Den är som ett pärlband av hägringar och hemligheter. Joanna Persman kliver in i inre världar som följer drömmens gåtfulla logik.

Publicerad
Lovisa Ringborg, ”Portal”.

Lovisa Ringborg, ”Portal”.

Foto: Lovisa Ringborg
Lovisa Ringborg, ”Sleepwalker”.

Lovisa Ringborg, ”Sleepwalker”.

Foto: Lovisa Ringborg
Lovisa Ringborg, ”Stray dogs”.

Lovisa Ringborg, ”Stray dogs”.

Foto: Lovisa Ringborg
Annons

Ibland kan ett ord bli som en spärr som håller oss på avstånd. Ibland blir det som ett lasso som fångar oss omedelbart. ”Mirage” heter Lovisa Ringborgs retrospektiva utställning på Fotografiska. Titeln sätter fantasin i rörelse direkt. Budskap om natten, parallella världar, tillståndet mellan vaka och dröm – det är där någonstans som Ringborgs konst rör sig. Det fascinerande är att här är hägringar och illusioner lika naturliga delar av livet som verkligheten själv.

På Fotografiska visas ett tjugotal fotografier, träskulpturer, videoverket ”Liquid Moon” (med ljud av Jenna Hultén) och en ny skulpturgrupp. De gamla och de nyaste verken samspelar med varandra som självständiga delar i ett imaginärt universum som existerar utanför tiden. Dämpad belysning förstärker den suggestiva stämningen som förflyttar betraktaren till en magisk men också lite kuslig värld.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons