ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tysk-brittisk pakt kan bildas efter brexit

Storbritannien och Tyskland vill ha ett gott försvarssamarbete även efter britternas planerade utträde ur EU. För premiärminister Theresa May är det viktigt att försäkra de europeiska ledarna om att landet kommer att spela en viktig försvarsroll i regionen även efter utträdet.

Olle Ohlsén Pettersson
Publicerad

Storbritannien och Tyskland håller på att bilda en ny försvarspakt, det stod klart efter att Theresa May tillkännagivit sin avsikt att spela en viktig roll i europeisk säkerhet även efter brexit. Premiärministern vill försäkra EU-länderna att Storbritannien vill fortsätta samarbeta kring bland annat cybersäkerhet, och landets försvarsministerium har sagt att man arbetar med Tyskland ”om ett gemensamt yttrande om framtida samarbete”. Även det tyska försvarsministeriet har bekräftat, för Financial Times, att de båda länderna har ett gemensamt projekt och kommit med ett uttalande: ”Oavsett brexits effekter förblir Storbritannien en stark partner, allierade i Nato men också bilateralt”.

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon tros, enligt The Telegraph, ha talat med ett antal EU-länder om att bygga upp militära länkar. Den brittiska regeringen är mån om att betona att Storbritannien är engagerad i Nato och europeisk säkerhet även efter att May aktiverar artikel 50 i slutet av mars.

Laddar…