Savoyvasen – en vågad klassiker

Alvar Aaltos klassiska Savoyvas, formgiven 1936.
Alvar Aaltos klassiska Savoyvas, formgiven 1936. Foto: Timo Junttila

Finlands stolthet Alvar Aalto har satt sina avtryck i både stadsbilden och i det skandinaviska hemmet. Men inget har fått sånt genomslag som hans vågiga vas.

Publicerad
Annons

Första gången Alvar Aaltos ikoniska vas presenterades för allmänheten presenterades den också för världen. Det var nämligen under världsutställningen i Paris 1937, året efter att Aalto ritade den, som vasen kammade hem första pris i en designtävling. Och det var nog lika bra att Aalto-vasen gjorde premiär i ett internationellt sammanhang direkt, med tanke på att den 80 år senare fortfarande håller ställningarna som global designikon. Sitt smeknamn, ”Savoy”, fick den dock inte förrän senare samma år, då Alvar Aalto och hustrun Aino tog med den till den nya lyxrestaurangen Savoy som paret tillsammans inredde i Helsingfors.

Alvar Aaltos status som legend inom design och arkitektur är obestridlig. Han har satt sin prägel på allt från sjukhus till konserthus, från pallar till just vaser. Redan på 1930-talet kunde man se Aaltos verk på Museum of Modern Art i New York, och inom den skandinaviska funktionalismen är han definitivt en av de främsta formgivarna. I Finland kallas han till och med ofta för ”modernismens fader”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons