ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Svårt sjuka drabbade av pausad cancerforskning

Cancerläkare Ana Carneiro menar att pandemin haft en enorm negativ påverkan på den kliniska cancerforskningen.
Cancerläkare Ana Carneiro menar att pandemin haft en enorm negativ påverkan på den kliniska cancerforskningen. Foto: Daniel Nilsson

Den patientnära cancer­forskningen har dragits ned hårt under corona­pandemin. Svårt sjuka patienter har drabbats när flera hundra kliniska studier pausats. ”Några patienter har säkert inte fått pröva en sista ny behandling”, säger Ana Carneiro, överläkare i Lund.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Det är Cancerfonden som beställt en utredning om hur cancer­forskningen påverkats under det dryga år som covid-19-pandemin pågått. Konsult­företaget EY har gjort djupintervjuer med representanter för akademin, sjukvården, näringslivet och forsknings­finansiärerna. Resultatet visar att patientnära cancer­forskning har dragits ned hårt under pandemin.

– Det är allvarligt med förseningar för att få nya mediciner och nya behandlingsmetoder godkända. Det är framför allt en stor del av den patientnära forskningen som pausats, den är ju helt beroende av patienter som ska behandlas, lämna prover och följas upp, säger professor Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Laddar…