Klimatsmart mat för alla åldrar

Recept: Malin Landqvist
Recept: Malin Landqvist Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Intresset för hur vår mat påverkar miljön är stort bland många. I en ny kokbok får framför allt unga men även äldre tips och recept på hur man kan äta på ett sätt som gör gott för både planeten och oss själva.

Publicerad
Annons

Vegetarisk lasagne

En både smart och god lasagne där såserna inte behöver kokas utan bara blandas. Servera med en sallad av gröna blad.

4 portioner

  • 300 g blandade rotfrukter, t ex morot och rotselleri
  • 1 förp kokta bönor eller linser (380 g)
  • 1 förp finkrossade tomater (400 g)
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl crème fraiche eller vegetabiliskt alternativ
  • 3 dl riven ost + extra till topping
  • Ca 2 msk olivolja
  • 9 lasagneplattor (ev bönpasta)
  • 1 påse färsk spenat (ca 65 g)

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form, ca 20x30 cm, med olja.
2. Skala och riv rotfrukterna grovt på rivjärn och lägg i en bunke. Skölj bönorna i ett durkslag och vänd ner dem med rotfrukterna. Rör ner tomater, basilika, salt och peppar. Riv eller pressa ner vitlöken.
3. Rör ihop crème fraiche och riven ost.
4. Varva rotfruktsröra, oströra, lasagneplattor och spenat. Börja och avsluta med rörorna. Strö över lite extra ost. Ringla över lite olivolja.
5. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills lasagneplattorna är mjuka och rätten har fått fin färg.

Annons
Annons

Potatisbullar med rårörda lingon

4 portioner

  • 750 g potatis av en mjölig sort
  • 3 medelstora morötter (250 g)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1/3 dl potatismjöl
  • 4 dl riven ost, t ex från ostsnuttar
  • 2 dl pankoströbröd eller vanligt
  • Smör eller rapsolja

Rårörda lingon

  • 3 dl lingon (frysta går bra)
  • 1 dl råsocker

Till servering

  • T ex keso cottage cheese eller matyoghurt
  • Sallad på råa finrivna grönsaker

1. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Koka dem mjuka i en kastrull med vatten och 1/2 tsk salt.
2. Blanda lingon och socker i en bunke. Rör om väl. Fortsätt att röra om flera gånger medan du lagar potatisbullarna, då smälter sockret.
3. Häll av vattnet från potatis och morötter och låt dem svalna i 5 minuter. Stöt dem väl med potatisstöt. Tillsätt 1 tsk salt, ägg, potatismjöl och riven ost. Blanda väl.
4. Forma åtta biffar. Vänd dem i panko eller vanligt ströbröd. Stek dem ca 3 minuter på varje sida tills de har fått fin färg. Servera med rårörda lingon och tillbehör.

Kycklingstroganoff med ärtris

En klassisk Stroganoff fast med kyckling. Du kan byta ut ärtriset mot matvete.

Annons
Annons

4 portioner

  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 4 portioner ris av gröna ärtor och röda linser eller matvete
  • Ca 10 cm purjolök
  • 500 g kycklingfilé
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl chilisås eller ketchup
  • 2 dl grädde eller vegetabiliskt alternativ
  • 1 tsk dijonsenap

Till servering

  • Grönsaksblandning av 1/2 tärnad gurka och små blomkålsbuketter av 1/4 blomkål

1. Häll de frysta ärtorna i ett durkslag. Koka riset enligt anvisning på förpackningen och häll det sedan över ärtorna. Häll tillbaka allt i kastrullen. Ställ åt sidan med lock på så att det håller sig varmt.
2. Skiva purjon tunt. Dela kycklingfiléerna på längden och skär i ca 2 cm stora bitar.
3. Bryn kycklingen runt om i olja i en stekpanna på hög värme tills den har fått riktigt fin färg, i ca 3 minuter. Salta och peppra lite. Lägg över kycklingen på en tallrik.
4. Sänk värmen och häll lite mer olja i samma panna. Stek purjon utan att den får färg men blir glansig, i ca 2 minuter. Lägg i kycklingen igen. Tillsätt chilisås, grädde, senap samt resterande salt och peppar.
5. Låt puttra ihop på svag värme under lock i 4–5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Servera med ärtris och grönsaksblandningen.

Tortillarullar

Kålen kan bytas ut mot morötter eller andra rotfrukter och färsen mot vegetarisk färs.

4 portioner

  • 4 majstortillabröd medium
  • Soja och salladsblad till servering
Annons
Annons

Fyllning

  • 20 cm purjolök
  • 150 g vitkål
  • 200 g naturbetesfärs eller viltfärs
  • 2 msk rapsolja till stekning + extra till pensling
  • 3/4 dl japansk soja med lägre salthalt + extra till servering
  • 2 msk sweet chilisås

1. Börja med fyllningen. Skär ett långt snitt i purjolöken och skölj den. Skiva tunt. Finstrimla vitkålen.
2. Bryn färsen på hög värme i lite olja i en stekpanna. Lägg över på en tallrik. Häll lite ny olja i pannan. Fräs purjo och vitkål ca 2 minuter på medelvärme så att det mjuknar. Lägg i färsen. Häll i soja och sweet chilisås. Låt puttra ihop på medelvärme i 3–4 minuter.
3. Lägg en sträng av fyllningen mitt på varje tortillabröd. Pensla bröden med lite olja. Rulla ihop och pensla med lite mer olja. Diska och torka ur stekpannan.
4. Stek rullarna i lite olja på medelvärme i stekpannan, först med skarven nedåt sedan runt om, i 3–4 minuter tills de har fått fin färg.
5. Servera med salladsblad och extra soja att doppa i.

Fisktaco

Välj fisk som är krav-, msc- eller asc-märkt.
4 portioner

  • 400 g tilapia- eller gösfilé
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl ströbröd
  • 3/4 tsk salt
  • 1–2 krm cayennepeppar

Kål- och majssallad

  • 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl majskorn
  • 1 dl majonnäs eller matyoghurt

Tillbehör

Majstortillabröd, gurktärningar, färsk koriander, limeklyftor, ev tärnad mango

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Finstrimla eller riv vitkålen och lägg i en bunke. Strö över saltet och krama in lite i kålen, ställ åt sidan. Förbered alla övriga tillbehör.
3. Skär fisken i ca 3 cm stora bitar och lägg i en plastpåse. Häll i oljan och skaka runt lite. Tillsätt ströbröd, salt och cayenne. Skaka påsen försiktigt. Sprid ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Krama ur vätska ur kålen och lägg den i en skål. Tillsätt majs och majonnäs. Rör om väl och smaka av med lite extra salt om det behövs.
5. Ugnsbaka fisken i 8–10 minuter tills den är gyllene. Ställ fram på bordet och låt var och en plocka ihop sin egen taco.

Recepten är hämtade ur ”Göra gott – kokbok för unga miljöhjältar” av Malin Landqvist och Victoria Voss, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bokförlaget Max Ström.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons