ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Inflationsspöket i USA pressar upp boräntan

President Joe Bidens stödpaket på 1 900 miljarder dollar, på väg att godkännas i kongressen, har gett upphov till en utbredd inflationsoro i USA, med stigande långräntor och börsturbulens som följd. Arkivbild.
President Joe Bidens stödpaket på 1 900 miljarder dollar, på väg att godkännas i kongressen, har gett upphov till en utbredd inflationsoro i USA, med stigande långräntor och börsturbulens som följd. Arkivbild. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Långa räntor har pressats uppåt i år, även på den svenska bolånemarknaden. Ett amerikanskt inflationsspöke, skapat av oro för ekonomisk överhettning i USA, driver på utvecklingen.

Joakim Goksör/TT
Publicerad

Inflationsspöket vaknade på allvar i början av januari, när det stod klart att president Joe Biden skulle få inleda sin mandatperiod med en senat med en knapp majoritet för Demokratiska partiet.

Det lilla övertaget när det gäller röster i senaten har gett ett tillräckligt stort politiskt svängrum för Biden för att han nu ser ut att kunna skriva på ett nytt krispaket på omkring 1 900 miljarder dollar i veckan.

Laddar…