KommentarPisakritiken

Mårten Schultz:Lampor borde ha blinkat rött

Mårten Schultz
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att 2018 års Pisa-undersökning har ”ett frågetecken” kring exkluderingen av utrikes födda. 
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att 2018 års Pisa-undersökning har ”ett frågetecken” kring exkluderingen av utrikes födda.  Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pisakritiken från Riksrevisionen är allvarlig, men vad mer precist är det den riktar in sig på? En underlåtenhet att följa upp lamporna som blinkade rött – eller borde ha blinkat rött.

Publicerad
Annons

 ”Pisa-undersökningen är en internationell studie som undersöker 15-åringars kunskaper inom läsförståelse, naturvetenskap och matematik, utvecklad av OECD – Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. Resultaten används som underlag för politiska beslut om hur skolan ska utvecklas och det är viktigt att undersökningen genomförs på ett tillförlitligt sätt.”

Beskrivningen är hämtad från Riksrevisionen. Pisa-undersökningen betraktas som ett lackmustest på hur väl de olika ländernas skolsystem, och den skolpolitik de vilar på, fungerar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons