Utlandsresa i sommar – här är inresekraven

Flera länder kräver att man kan uppvisa ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet. I vissa fall räcker det med ett snabbtest, så kallat antigen-test, som på bilden. I andra fall krävs ett PCR-test. Arkivbild.
Flera länder kräver att man kan uppvisa ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet. I vissa fall räcker det med ett snabbtest, så kallat antigen-test, som på bilden. I andra fall krävs ett PCR-test. Arkivbild. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Vaccinationer, utökade testmöjligheter och lägre smittspridning väcker liv i reslusten.

Men för den som ska resa gäller det att ha koll på vilka intyg och tester som krävs för inresa. Olika regler gäller för olika länder.

Helena Wande/TT
Publicerad
Annons

Svenska UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till ett 30-tal europeiska länder. Till dem hör förutom de nordiska länderna även en rad populära turistmål som Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien och Spanien.

Turismen är en viktig inkomstkälla i flera länder och hoppet om att åter få välkomna turister, med restriktioner, är stort på flera håll. Länder som Italien och Spanien rapporterar ett märkbart bokningstryck, om än på lägre nivåer än före pandemin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons