RecensionNya filmer

Tragic jungleRoligt och oväntat att hitta denna film på Netflix

Indira Rubie Andrewin i ”Tragic jungle”.
Indira Rubie Andrewin i ”Tragic jungle”. Foto: Netflix

”Tragic jungle” laborerar med den kvinnliga blicken när huvudpersonen Agnes görs till både offer och förövare. Med sin laddade atmosfär placerar den sig någonstans mellan Herzog och von Trier.

Publicerad
”Tragic jungle” är regissören Yulene Olaizolas mest storskaliga produktion hittills.

”Tragic jungle” är regissören Yulene Olaizolas mest storskaliga produktion hittills.

Foto: Netflix
Annons

En tonårsflicka i vit brudklänning vadar genom vatten i en tät tropisk skog. En några år äldre kvinna som går framför henne bär lustigt nog sjuksköterskeuniform, och en man med machete banar väg genom snåren. ”Du kunde ha gift dig med den där engelsmannen, du hade blivit rik,” säger den äldre till den yngre, som heter Agnes. Det är 1920-tal, och de är på flykt från ett påtvingat äktenskap. Naturen sjuder av fåglarnas och insekternas hypnotiska läten. ”Allt har samma färg här,” säger mannen när de glider ut i en kanot på Rio Hondo, floden som bildar gräns mellan Mexiko och Brittiska Honduras, nuvarande Belize. Vattnet är lika grönt som träden.

Det kan bara sluta på ett sätt – den brittiska jordägaren, minst dubbelt så gammal som flickan, har motorbåt, tjänare med gevär och en spårhund. Kvinnorna hinner kasta sig i vattnet och kravla in i djungeln igen. När det blivit mörkt vaknar Agnes med en blodfläck på klänningen. Runt Florence, hennes syster, har det växt upp vita blommor. Agnes fortsätter djupare in i djungeln. Men är hon verkligen vid liv? Det är lätt att utgå från det eftersom anslaget är så naturalistiskt. Men det går inte att vara riktigt säker på någonting, inser man snart.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons