Tryffeljägaren: ”Jag kallades Madame Truffe”

Ulla Berglund har jagat tryffel i över 20 år.
Ulla Berglund har jagat tryffel i över 20 år. Foto: Simon Bajada

Tack vare Gotlands mikroklimat har den svarta tryffeln fått rot på ön. SvD Mat&resor drog på sig gummistövlarna och gick på jakt med Årets tryffelkock.

Publicerad
Carina Ahlqvist och rutinerade tryffelhunden Maxi på målmedveten marsch.

Carina Ahlqvist och rutinerade tryffelhunden Maxi på målmedveten marsch.

Foto: Simon Bajada
”Ska jag gräva upp mer tryffel?” Lagotton Eragon är sugen på belöning: torkad lever.

”Ska jag gräva upp mer tryffel?” Lagotton Eragon är sugen på belöning: torkad lever.

Foto: Simon Bajada
Ulla Berglund från Risungs Gård är lika delar fårbonde, hunduppfödare och framgångsrik tryffeljägare.

Ulla Berglund från Risungs Gård är lika delar fårbonde, hunduppfödare och framgångsrik tryffeljägare.

Foto: Simon Bajada
Luqaz Ottosson, Årets tryffelkock, redo att tryffera grillade surdegsmackor med dagens skörd.

Luqaz Ottosson, Årets tryffelkock, redo att tryffera grillade surdegsmackor med dagens skörd.

Foto: Simon Bajada
Mästerkocken Luqaz Ottosson river feta lager dagsfärsk gotländsk tryffel över surdegsmackor med parmesankronor.

Mästerkocken Luqaz Ottosson river feta lager dagsfärsk gotländsk tryffel över surdegsmackor med parmesankronor.

Foto: Simon Bajada
Dukning inför kvällens sittning på Rot, restaurangen som Luqaz Ottosson delar med glasblåsaren Jennie Olofsson.

Dukning inför kvällens sittning på Rot, restaurangen som Luqaz Ottosson delar med glasblåsaren Jennie Olofsson.

Foto: Simon Bajada
Krögare Marc Enderborg är nöjd med dagens dos av tryffel på burk.

Krögare Marc Enderborg är nöjd med dagens dos av tryffel på burk.

Foto: Simon Bajada
Huvudrätten i tryffelmenyn på Visbykrogen Tuppen – hälleflundra

Huvudrätten i tryffelmenyn på Visbykrogen Tuppen – hälleflundra

Foto: Simon Bajada
Dagens tryffelskörd på levererad till krögaren Marc Enderborg på restaurang Tuppen.

Dagens tryffelskörd på levererad till krögaren Marc Enderborg på restaurang Tuppen.

Foto: Simon Bajada
Drygt två kilo väldoftande bourgognetryffel – ett imponerande facit efter dagens tryffeljakt hos Ulla Berglund på Risungs Gård.

Drygt två kilo väldoftande bourgognetryffel – ett imponerande facit efter dagens tryffeljakt hos Ulla Berglund på Risungs Gård.

Foto: Simon Bajada
Annons

Mitten av november, men termometern visar fortfarande tvåsiffrigt.

Söder om Fårösund på norra Gotland har Ulla Berglund, Carina Ahlqvist och Jane Ekström släppt ut sina hundar Glimra, Maxi och Eragon. Rasen är italiensk, heter lagotto romagnolo och är sedan lång tid tillbaka tryffeljägarnas bästa vän. Snart ska den tryffelsökande hundtrion släppas lös i den luftiga lövskogsdungen av ek och hassel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons