Engelskan Keira Bell har blivit en förgrundsgestalt inom ”detransition”-rörelsen, som samlar människor som ångrar att de genomgått behandlingen.
Engelskan Keira Bell har blivit en förgrundsgestalt inom ”detransition”-rörelsen, som samlar människor som ångrar att de genomgått behandlingen. Foto: David Levene /AP

Ångrade könstransition – stämde kliniken

När Keira Bell var 23 vann hon ett brittiskt rättsfall som bidrog till att Astrid Lindgrens barnsjukhus nyligen slutade med behandlingar av unga med könsdysfori. Men vem är hon? Och vad hände egentligen?

Publicerad

Det här är berättelsen om hur den 23-åriga Keira Bell fick högsta domstolen för England och Wales att den 1 december 2020 fatta ett avgörande beslut: ungdomar under 16 år skulle inte längre få genomgå hormonbehandling för könsdysfori. Alltså när man känner att ens kropp inte stämmer överens med ens könsidentitet.

Det är också berättelsen om hur domslutet påverkade Sverige: Den 6 maj i år meddelade Astrid Lindgrens barnsjukhus att de med omedelbar verkan slutar med nya behandlingar av omyndiga med könsdysfori, vilket i sin tur blev en internationell nyhet.