Nordiska gudarEn coffee table-bok som hade glatt Nordens vikingar

Johan Egerkrans, född 1978, är illustratör och serietecknare.
Johan Egerkrans, född 1978, är illustratör och serietecknare. Foto: Åsa Liffner

I ett millennium har svenskarna älskat att att lyssna till fornnordiska sagor. Nu samlar illustratören Johan Egerkrans sin visuella version av de gamla myterna i ”Nordiska gudar”. Kongenialt och vackert – även om faktakollen brister i texterna, tycker Dick Harrison

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Den svenske illustratören och serietecknaren Johan Egerkrans fick berättigad uppmärksamhet för sin bok ”Nordiska väsen”, som tryckts om ett flertal gånger efter publiceringen 2013. Här kunde man glädjas åt kortfattade litterära förklaringar till underbara teckningar av skogsrår, mylingar, gårdstomtar, jättar, bäckahästar, troll, vättar, lyktgubbar och havsfrur. Nu är det dags igen, och bågen har spänts ännu högre: ”Nordiska gudar” är lika ambitiös och lika vacker, en praktpjäs för bokhylla och kaffebord.

Den som likt undertecknad har vuxit upp med fornnordiska sagor blir naturligtvis förtjust i att än en gång ta del av de gamla historierna om Valhall och valkyriorna, Tors brudfärd, Balders död och Ragnarök. Det är god underhållning som har glatt och fascinerat förfäder och förmödrar i ett millennium och som förtjänar ständigt nya läsare. Allt tyder på att majoriteten av dessa skrönor redan under äldre medeltid utgjorde just en form av entertainment – hos Snorre, hos Saxo och hos skalderna. Det är hopplöst svårt att koppla myterna till fornnordisk kult och egentlig religionsutövning. När våra uppväxande släkten läser om Frej, Njord, Skade, Gefjon och alla de andra för de alltså vidare en tradition som redan vikingatidens nordbor skulle ha nickat igenkännande till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons