ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

5 charmiga krogar på Skånegatan

Stimmigt på Bistro Boheme
Stimmigt på Bistro Boheme Foto: Felicia Tobali Ekberg

Från nordafrikanska smårätter till brasiliansk-japansk tiorätters – via svensksmakande mellanrätter. Här är Skånegatans bästa krogar just nu.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 5

Foto: Petter Bäcklund

Finkrog i miniatyr: Bar Agrikultur

Ett hål-i-väggen som hyllar mat, smak, hållbarhet och gemenskap. Ambitionen bakom Bib Gourmand-rosade Bar Agrikultur, lillasyster till Agrikultur i Vasastan, märks. Det tillhör inte vanligheterna att så sömlöst viga hemdestillerad gin och stimmig stämning med mellanrättstallrikar värdiga finkrogsligan. Namnet till trots är det inte så mycket dryckeshål som minirestaurang à 24 sittplatser. Menyn växlar regelbundet, du kan emellertid alltid förvänta dig bra råvaror och svenska smaker.

Skånegatan 79

Annons
Annons

2 / 5

Foto: Felicia Tobali Ekberg

Mångsidig bohem: Bistro Boheme Söder

Det ligger något härligt nöjsamt över hur chosefri framtoning Bistro Boheme har. Visst är det tapas och därmed många spanska klassiker att välja. Å andra sidan även vegansk ceviche på kronärtskocka och palmhjärta. Halloumifries och langos toppade med sikrom, örtmajonnäs, syrad rödlök och gruyèreost. Mer hungrig än så? Störst är wienerschnitzeln. Bistro Boheme är ett utmärkt val för dig som vill äta gott i avslappnad miljö där det bjuds maträtter för alla smaker.

Skånegatan 83

Annons
Annons

3 / 5

Foto: Linda Palmcrantz

Brasiliansk-japansk fusion: Bistro och Bar Liberdade

Brasilianskt-japanskt är inte den vanligast förekommande matkulturen på Stockholms kroghimmel. Men brasilianskt mathantverk parat med japanska ingredienser är vad man vid öppningen 2019 ville lyfta på Liberdade, döpt efter det distrikt i São Paulo där ett sådant fusionkök vuxit fram. Sedan dess har den kreative ledaren Erik Löth vidareutvecklat konceptet och erbjuder nu vad man döpt till Vardagsmiddag – trerätters tisdag till torsdag. Samt All in, en originell måltidsupplevelse med minst tio serveringar som tar avstamp i alla råvaror på à la carte-menyn.

Skånegatan 51

Annons
Annons

4 / 5

Foto: Jenny Hedström

Trendig bistro: Mazra’a

När Falafelbaren öppnade 2013 blev det en startskottet på en streetfoodrevolution i Stockholm. Tio år och många prisregn senare har delägaren Jenny Hedström och gänget även öppnat Pita – och nu senast Mazra’a. En modern palestinsk bistro med charmig kvarterskrogskänsla. Menyn består av bröd och dip samt tallrikar i storlek mindre och större med många vegetariska alternativ. Det känns dock mer middag än gatumat, med enbart kvällsöppet och fin uteservering så länge vädret tillåter.

Skånegatan 82

Annons
Annons

5 / 5

Foto: Nadja Jlassi

Sofos glädjespridare: Habibi

Det finns mycket att vara förtjust i på Habibi, huvudstadens enda nordafrikanska bar. Den bubbliga personalen. Den stämningsfulla dekoren. Roliga cocktails som går att få med överraskande smaker. Det är däremot maten vi hyser mest kärlek till. Marockansk tagine serveras i fyra tolkningar inklusive vegetariska biffar. En tallrik tunisisk ojja med kryddig lammkorv under äggen. Massor av smårätter! Habibi är kul både för dejt och fest, det sistnämnda med fördel fredag–lördag då dj ackompanjerar mat och dryck mellan 21–01.

Skånegatan 71

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons