"Jag hade inte fattat att jag har en personlig död"

Foto: Daniella Backlund

Mitt under cellgiftsbehandlingen åkte Beate Grimsrud på bokturné – och sade inte ett ord om att hon hade cancer. Nu sänds radiodokumentären som skulle handla om hennes författarskap men som blev en intim dokumentation av sjukdomsförloppet.

Viola Bao
Publicerad
Annons

I november 2014 lägger Beate Grimsrud sista handen vid sin nya roman ”Evighetsbarnen”. Det är den första efter den hyllade genombrottsboken ”En dåre fri” (2010), som bland annat belönades med Sveriges Radios romanpris och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. ”Evighetsbarnen” har hon jobbat på i fyra år och under våren väntar en intensiv lanseringsturné, på vilken vännen och radioproducenten Siri Ambjörnsson – som gör en dokumentär om henne – ska följa med. Men en kort tid efter att boken skickats till tryck får Beate Grimsrud ett oväntat besked. Resultatet från mammografin hon varit på visar att hon har en snabbt växande cancertumör i bröstet.

– När jag fick beskedet var jag fysiskt och psykiskt starkare än jag någonsin varit i mitt liv. Jag tränade boxning jättehårt med unga killar fyra gånger i veckan, och skrev mycket. Jag har aldrig varit rädd för cancer, aldrig tänkt att det överhuvudtaget har något med mig att göra. Och sedan säger någon: du är dödssjuk. Jag har aldrig fått en liknande chock i hela mitt liv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons