Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Hit ska du åka om du vill ha en äventyrsfylld semester i Sverige

Forspaddling i Dalarna, terränglöpning i Lappland och klättring i Ångermanland. Vi bad två äventyrare tipsa om sina bästa och mest njutbara sommarstrapatser i Sverige.

Text: Fabian Midby - 7 juli 2017
Annons
imago stock / imago sportfotodienst [downloaded]
Foto: imago stock / imago sportfotodienst [downloaded]

Löpning i Björkliden

Foto: imago stock / imago sportfotodienst [downloaded]

– Ett år kände jag att jag verkligen ville utmana mig själv. Då blev det löptävling i Björkliden. Jag kan fortfarande drömma mardrömmar om vissa moment men ångrar mig ändå inte, det var verkligen en speciell upplevelse, säger Jennie Holmström, äventyrslysten produktionsledare på Naturkompaniet, som håller detta som ett av de fem bästa äventyr hon upplevt.

– I par om två väljer ni mellan tre, fem eller sju mil som ska avklaras på i två etapper med övernattning emellan. Min pappa och jag valde den kortaste, det visade sig vara ett klokt val. Tack vare höga berg, riktigt tuff terräng och navigeringssvårigheter loggade vi minst sju mil. Det är orientering som gäller, sex till sju stationer per dag med begränsad stämplingstid, så man inte kan skicka någon i förväg.

Annons
Annons

Packningen bör vara så liten som möjligt. Ta med ett lätt tält, goda snacks för att pigga upp humöret och ett litet stormkök för varm mat på kvällen. Vissa går så långt som att bryta av sin tandborste för att minimera vikt.

– Naturen är mäktig där uppe, bered er på att varva mellan löpning och gång och passa på att suga in miljön när ni hämtar andan.

Vandring på Gotska Sandön

Sveriges mest avlägsna ö är också en nationalpark med en utomordentligt exotisk natur.

– Om du vill rå om dig själv eller ta med familj eller kompisar på en speciell utflykt som inte kräver några större förberedelser är det här ett utmärkt val, säger äventyraren Peter Persson.

Stränderna på ön är magiska, vita dynor och klart vatten. Känslan är nästan Karibien, fast med sälar istället för delfiner, och bara en kort färjeresa från Nynäshamn.

Det är relativt få färjor som går till och från Sandön, och det finns inga butiker att köpa förnödenheter i.

– Isolering gör att känslan blir väldigt speciell. Omkretsen är ungefär tre mil och vandringlederna är fina, så ta med bra skor och tänk på att det kan vara skönt att dela upp utforskandet på två eller tre dagar.

Det finns gott om härliga spökhistorier om Sandön. Den ligger så öde att sjörövare på 1800-talet lurade i land fartyg för att plundra dem. Små stugor fanns utspridda på ön dit man tog besättningen för avrättning. Numera får endast ett begränsat antal besökare befinna sig på Gotska Sandön samtidigt. Eftersom alla är utspridda känns det ofta som man har ön alldeles för sig själv.

Annons
Annons
Mikael Gustafsson /N / www.skogsfru.se / IBL bildbyrå / [downloaded]
Foto: Mikael Gustafsson /N / www.skogsfru.se / IBL bildbyrå / [downloaded]

Info: sandoresor.se

Paddling i Stockholms skärgård

– Paddling är bland det bästa jag vet och utflykten blir så mycket mer än bara en båttur i skärgården, säger Jennie Holmström. Det må krävas lite mer förberedelser än att lasta en motorbåt men det är ett stort äventyr i relation till hur nära stan man befinner sig. Stockholms skärgård är perfekt för kajak, man kan enkelt nå mindre och mer svåråtkomliga öar. Ett riktigt fint tips – som jag nästan inte vill dela med mig av – är Björnholmen, en timmes paddling från innerstan.

Tänk på att aldrig paddla ensam och att flytväst är ett måste.

– Tandemkajak är kul och bra om man skulle bli trött i armarna, säger Jennie Holmström och tipsar om att packa mat och kläder i vattentäta plastpåsar.

– Håll koll på vindarna och korsa inte alltför stora öppna vattendrag där det går färjor. Förbered allt dagen före och tänk på att du paddlar långsammare än vad du tror. En kortare tur är ofta mer än tillräckligt.

Hyr: bkk.se, raliskajak.se, langholmenkajak.se, horisontkajak.se

Roadtrip längs jämtländska vildmarksvägen

Foto: Mikael Gustafsson /N / www.skogsfru.se / IBL bildbyrå / [downloaded]
Annons
Annons
THOMAS KARLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS KARLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vildmarksvägen går i nordvästlig riktning från Strömsund över det spektakulära fjället Stekenjokk. Den fortsätter sen in i södra Lappland hela vägen till Vilhelmina och tillbaka söderut till Strömsund. Sträckan är totalt runt 50 mil och längs vägen bjuds man på storslagen natur med trolska skogar, mäktiga vattenfall och fina vandringsleder. Mycket är värt att stanna till vid men Peter Persson har några personliga favoriter.

– Ett tips är Hällingsåfallet som har Europas längsta vattenfyllda canyon. Fallet forsar ner i en 43 meter djup ravin. Efter 800 meter vidgar sig sprickan och vattnet sprids ut i en lugnare flod som sträcker sig tre kilometer till utflödet i Hetögeln. Ett annat tips är snorkling i fjällbäckar, åar eller sjöar runt Kultsjödalen. Vattnet är kristallklart och fyllt av röding och öring, speciellt under höstsäsongen då det är dags för lek, men se till att ha med våtdräkt. Slutligen vill jag rekommendera landsvägscykling över Stekenjokk. Detta är så nära fjällvandring på cykelbana du kan komma. Att vika av vägarna och köra off-road är minst lika kul. Moranåsarna på fjället ger bra stigar och pålitligt underlag för att ta sig ut i naturen på två hjul.

Klättring i Örnsköldsvik

Foto: THOMAS KARLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons

– Höga Kusten är otroligt vackert. På Via Ferrata i Örnsköldsvik vid Skuleberget finns några av Sveriges finaste klättringsturer, säger Jennie Holmström.

Det sitter säkringar i hela berget och du hakar fast dig själv allt eftersom. Sträckan är arrangerad och det går att välja mellan allt från ganska lätt till riktigt tuff bana.

– Detta är en av landets bästa dagsaktiviteter. Det är kämpigt att ta sig upp, så en stadig lunch och en kall öl är väl förtjänat på toppen.

Det krävs lite grundfysik, även för den lättare slingan som också är ganska brant ibland.

– Jag tyckte den var lagom läskig, men det är inte alltid helt enkelt att veta var man ska sätta fötterna. Boka in er på en stuga och bo över i friluftsbyn, ni kommer inte ångra er.

Info: viaferrata.se, frilutsbyn.se

Forspaddling i Dalafloda

– Att gå kurs i forspaddling i Dalafloda är en riktig hit. Några av Sveriges finaste och mest tillgängliga forsar rinner här, bara tre timmar från Stockholm, säger Peter Persson.

Det här är en perfekt kompisaktivitet och på Kajaktiv finns stugboende att boka. Det går också bra att ta med eget tält och slå upp på gräsmattan.

– Jag rekommenderar dock det första. Forsarna sträcker sig från stora och vilda till små och lugna, allt du behöver finns att hyra på plats.

Avsluta en lång dags paddlande med grillat till middag och ett dopp i kursgårdens badtunna när det är kallt utomhus. Det kan behövas lite avslappning efter den adrenalinkick som det innebär att paddla i fors.

Info: kajaktiv.se

Annons