”Förslag om miljöbilar slår hårt mot flera grupper”

Hantverkare, barnfamiljer och landsbygdsbor blir förlorare om regeringen går vidare med det bonus-malus-system som nu har presenterats. Det skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef för Transportföretagen, i en replik.

Publicerad
Förslaget på extraskatt för vissa bilar måste arbetas om så att  bilar inom samma användningsområde jämförs ur miljösynpunkt, skriver artikelförfattaren.

Förslaget på extraskatt för vissa bilar måste arbetas om så att bilar inom samma användningsområde jämförs ur miljösynpunkt, skriver artikelförfattaren.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Ulf Perbo

Ulf Perbo

Foto: Privat
Annons

Finansminister Magdalena Andersson presenterade tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund på SvD Debatt ett förslag till förändrat bonus-malus-system. Det innehåller intressanta och bra förändringar jämfört med tidigare förslag, bland annat att supermiljöbilspremien höjs. Men konstruktionen av malusdelen har så stora brister att förslaget kommer att sakna legitimitet och inte vara långsiktigt hållbart. Den slår på ett omotiverat sätt mot hantverkare, barnfamiljer och landsbygdsbor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons