Sally Voltaire: ”Handla inte mat i onödan”

Foto: Matologi.
Publicerad
Annons

För tredje året i rad är det i helgen dags för evenemanget Matologi som anordnas av Sveriges Lantbruksuniversitet. En av årets deltagare är kocken Sally Voltaire som berättar om hur man kan minska matsvinnet – både i restaurangköket och det egna hushållet.

Nämn tre sätt för att minska matsvinnet hemma?

– Handla inte mat i onödan, ta tillvara på gårdagens rester och förlita dig inte endast på bäst före-datum och utseende – utan även på dina sinnen.

Vad gör du själv för att minska matsvinnet? 

– Jag upptäckte tidigt i restaurangbranschen hur svårt det är att planera hur mycket mat man ska laga. För att minska svinnet hittade jag ett nytt sätt att utforma menyer på, där all mat kunde planeras i tvådagarsintervaller. Vi körde samma bönor och korn två dagar i rad. Andra dagen var såser och tillbehör baserade på råvaror från gårdagens meny. Vi slutade uppfinna hjulet varje dag och minskade således svinnet.

Hur medvetna är stockholmarna om matsvinnet?

– Vi har blivit alltmer medvetna. Och det finns ett växande intresse för hur vi kan minska vår klimatpåverkan. Svinn kostar miljön dyrt – och det påfrestar även matbudgeten.

Har du några tips på hur jag kan laga till matresterna för att inte behöva slänga dem?

– Jag brukar blandat något nytt med något gammal. Det blir ganska tråkigt att äta samma sak i flera dagar. Har man en gryta kvar i kylen kan man laga till ett nytt tillbehör, eller mixa om den till en slät soppa. Har du lite kokt ris över kan du steka det med grönsaker och kryddor. Man får helt enkelt lägga lite tid på att förädla sina rester. 

Matologi äger rum på Norra Latins skolgård den 26 augusti mellan 10-17. Läs mer om evenemanget här.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons