LRF kräver svar om råttgift: ”Jättevikig fråga”

Nya regler gör det svårt för lantbrukare att bekämpa råttor, vilket enligt LRF utgör en risk för livsmedelssäkerheten. Arkivbild.
Nya regler gör det svårt för lantbrukare att bekämpa råttor, vilket enligt LRF utgör en risk för livsmedelssäkerheten. Arkivbild. Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Privatpersoner får inte använda råttgift. För lantbrukare och livsmedelsproducenter har det lett till stora problem och ökande kostnader, i takt med att skadedjuren blivit allt vanligare.

Nu kräver LRF svar från regeringen om hur problemet ska åtgärdas.

TT
Publicerad
Annons

– Ingen vill ta tag i frågan. Alla verkar skylla på alla och det är ingen okej hantering från myndigheternas sida. Det här är en jätteviktig fråga för Sveriges matproduktion, det handlar om livsmedelssäkerhet och smittskyddsrisker, säger Josefin Kihlberg, expert på hållbar utveckling hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

På grund av EU-regler är det sedan 2014 inte längre tillåtet för allmänheten att använda råttgift. De företag och privatpersoner som har problem med råttor är i stället hänvisade till saneringsföretag, vilket kan stå lantbrukare dyrt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons