Plastpåseskatten och soporna

Dagens panel i plastpåsedebatten.
Dagens panel i plastpåsedebatten. Foto: Lydia Wålsten

PODD | 30 januari. Ny skatt på plastpåsar. Är det vettigt? Det diskuterar ledarsidans Jesper Sandström med Rebecka Le Moine, skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet, Magnus Huss, vice vd för Innovations- och kemiföretagen och Mats Hedenström, Svensk Handel.

Publicerad
Annons

Igår gick plastpåseskatten genom riksdagen. Alla partier utom Moderaterna, Sverigedemokraterna och en vilsen centerpartist röstade för förslaget. Det vill säga även Kristdemokraterna röstade för en platspåseskatt på den borgerliga sidan.

Tre kronor skatt per plastpåse väntas nu från den 1 mars. För en liten fruktpåse väntas skatten bli 30 öre. Skatten har hela vägen mötts av massiv kritik. Den har kallats ineffektiv, felriktad och bara symbolpolitik. Min kollega Lydia Wålsten skriver i dag att hon vill andas i en påse, just för att den är så hopplös.

Är den verkligen så illa? Det ska vi prata om i dag. Med mig i studion har jag Rebecka Le Moine, skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet, Magnus Huss, vice VD för innovations- och kemiföretagen och Mats Hedenström från Svensk Handel.

Acast Embed Player 4.28.0embed.acast.com
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons