”Konflikten kan växa – även i svenska förorter”

En soldat från Syriska demokratiska styrkorna (SDF) står på vakt i Tel Abyad, vid syrisk-turkiska gränsen, måndagen den 7 oktober.
En soldat från Syriska demokratiska styrkorna (SDF) står på vakt i Tel Abyad, vid syrisk-turkiska gränsen, måndagen den 7 oktober. Foto: Ahmad Baderkhan/AP

En väpnad konflikt mellan Turkiet och kurderna i norra Syrien är allvarlig. Det riskerar också att spä på konflikten grupperna emellan även i Sverige. Regeringen bör markera tydligt mot Turkiets aggressiva hållning, skriver SD-politiker tillsammans med Jesper Söder, före detta underrättelseofficer SDF.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under helgen aviserade USA:s president Donald Trump att man avsåg dra tillbaka sina trupper från norra Syrien och ge grönt ljus åt Turkiet att gå in militärt i landet. Det finns säkerligen både inrikes- och utrikespolitiska skäl för Trump att dra tillbaka sina trupper – inte minst var det ett vallöfte han gav under sin valrörelse. Men inte desto mindre riskerar det nu att utsätta folken i regionen för livsfara. Även om Trump i efterhand varnat Turkiet för repressalier om landet går för långt i sina militära insatser så är det precis det som Turkiet med sin totalitära och islamistiska ledare Erdoğan i spetsen kan tänkas göra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons