Stjärnkocken söker ungdomens källa
Stjärnkocken Niklas Ekstedt är dubbelaktuell på tv.
Först tar han sig an matlagning över öppen eld, sedan undersöker han vilken mat som kan göra att man lever längre.
– Jag är överraskad över att det krävs så lite, säger han.
Niklas Ekstedts intresse för matlagning över öppen eld började när han köpte stuga, utan att få tag i en elektriker i tid för flytten. I stället installerade stjärnkocken ett eget vedeldat utomhuskök för att över huvud taget kunna värma mat. I samma veva insåg han hur människorna i de nordiska länderna har tappat bort sina ursprungliga matlagningstekniker.
Trots att svenskarna snabbt slängde ut det gamla till förmån för nya tekniker, råder det en konservatism kring den öppna elden i många delar av världen. I tv-programmet "Food & fire" undersöker Ekstedt allt från vedugnsbakad pizza i Neapel, till sydamerikanska matlagningstraditioner som härstammar från inkafolket.