RecensionNya romaner

De afghanska sönernaLäsvärd debut om arbetet på ett HVB-hem

Elin Persson.
Elin Persson. Foto: Caroline Andersson

På arbetsintervjun får hon inte frågan om tidigare erfarenhet, utan vad hon skulle göra om den boende hängt sig. Elin Perssons debutbok är en komplex och bedrägligt lättläst ungdomsroman om arbetet på ett HVB-hem.

Publicerad
Annons

Rebecka arbetar på HVB-hemmet Gnistan, närmare bestämt på den avdelning där afghanska ensamkommande placeras. Här har hon ansvar för tre tonårskillar, som alla har tagit sig till Sverige på slingriga vägar: Zaher, Ahmed och Hamid. Rebecka gör sitt jobb, fyller i blanketterna och följer reglerna, men kan ändå inte låta bli att bry sig och bli orolig. ”Låt dem inte komma under huden på dig”, säger en av hennes mer erfarna kollegor. ”Lämna det där till psykologer. Här gör vi så gott vi kan.”

På anställningsintervjun tog Rebecka för givet att hon inte skulle få jobbet, eftersom hon saknade relevant utbildning och arbetslivserfarenhet. De frågor som hon hade förberett sig på, om behandling och integration, kom aldrig. I stället fick hon svara på vad hon skulle göra om hon öppnade dörren till ett rum och den som bodde där hade hängt sig:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons