Kommentar

Peter Alestig:Utsläppen i Kina rasar ner i källaren

Peter Alestig
Till vänster är utsläppen av kvävedioxid 1–20 januari, och till höger 10–25 februari. Den 23 januari stängde Kina ner all trafik till och från Wuhan, där smittan upptäcktes.
Till vänster är utsläppen av kvävedioxid 1–20 januari, och till höger 10–25 februari. Den 23 januari stängde Kina ner all trafik till och från Wuhan, där smittan upptäcktes. Foto: Nasa

Giftiga moln med föroreningar har försvunnit över Kina. Koldioxidutsläppen rasar ner i källaren. Åtgärderna i samband med coronautbrottet visar hur lätt det faktiskt är att minska utsläppen – men också hur tätt sammanknutna de är med ekonomin.

Uppdaterad
Publicerad
Jämförelse av utsläppen i Wuhan 2019 och 2020.

Jämförelse av utsläppen i Wuhan 2019 och 2020.

Foto: Nasa
Annons

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord – och en bild som Nasa precis släppt skickar ett sylvasst budskap rakt in i klimatdebatten. Det gula moln av giftig kvävedioxid som normalt sett ligger som en dimma över landet har nästan helt försvunnit. De livsfarliga utsläppen, som lett till enorma demonstrationer och fått regimen att tvingas förbjuda biltrafik i städerna – är plötsligt borta. På några få veckor.

Nu är kvävedioxid visserligen ingen växthusgas, men utsläppen av kvävedioxid är intimt sammankopplade med utsläppen av koldioxid. De kommer från samma kolkraftverk och samma dieselmotorer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons