Stockholm nära ”taket” trots tusentals frivilliga

Överläkare Johan Styrud på Danderyds sjukhus.
Överläkare Johan Styrud på Danderyds sjukhus. Foto: Ari Luostarinen

6 500 vill hjälpa till – ändå är personalbrist på intensivvården det mest kritiska i Stockholmsvården, enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus. Extra händer utan rätt erfarenhet riskerar att stjälpa istället för att hjälpa, säger han.

Publicerad
Annons

På måndagseftermiddagen hade sammanlagt 1 806 personer konstaterats smittade av corona i Stockholms län – 149 av dem det senaste dygnet. 89 personer i länet hade avlidit i covid-19.

108 patienter med covid-19 vårdades på måndagen i intensivvård i Stockholm, varav två i ECMO, en konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen.

Fältsjukhuset som satts upp i Älvsjömässan kommer till en början att ha 140 vårdplatser som kan skalas upp till 600, samt tio intensivvårdsplatser som också kan utökas.

På måndagen fanns fortfarande lediga vårdplatser på de ordinarie sjukhusen i Stockholm, men inom en vecka kan patienter komma att läggas in i mässlokalerna.

– Vi ser ingen avmattning av ökningstakten, snarare tvärtom, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till TT.

Intensivvårdsplatserna i Stockholm har fördubblats på tio dagar. På måndagen fanns fortfarande lediga platser, men behoven av platserna fortsätter uppåt.

– Vi kan konstatera just nu att stormen är här och den tilltar i styrka. Trenden är mycket tydlig och den är att behovet av vård ökar snabbt dag för dag, säger Björn Eriksson.

Annons
Annons

6 500 personer har anmält sitt intresse för att hjälpa till i sjukvården och just nu går man igenom alla ansökningar och matchar dem med framför allt intensivvård och akutsjukvård.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för läkarföreningen i Stockholm, säger att läget i Stockholm är mycket ansträngt, men delar bilden att ”taket” ännu inte är nått.

När taket nås beror mest på hur mycket personalen orkar med, enligt Johan Styrud. Han pekar på den höga sjukfrånvaron hos personalen som ett stort problem. På vissa avdelningar är det 20–25 procents sjukfrånvaro.

Att tusentals anmält att de vill hjälpa till kan bidra till en bättre situation, men det hänger på vilka de är och vilken erfarenhet de har, säger Johan Styrud.

Om det är pensionerad vårdpersonal som är över 70 år är det kanske inte lämpligt att de kommer in för att jobba med coronapatienter, enligt Styrud. Är det personer utan rätt erfarenhet riskerar det att stjälpa mer än att hjälpa.

– Man ska tänka så att man har något i bagaget, så att vi inte får mer att göra med dem än vi hade haft utan dem.

Styrud säger att det är ”fantastiskt” att fältsjukhuset satts upp så snabbt.

– Men man måste sätta en ribba för vårdkvaliteten också. Det måste bemannas av folk som kan det här, säger Johan Styrud.

Enligt honom kommer det mest kritiska för Region Stockholm att säkra personal till intensivvårdsplatserna.

I fredags kom de 21 regionerna överens om att heltäckande kroppsskydd och munsskydd bara behövs i speciella fall. På måndagseftermiddagen väntas Folkhälsomyndigheten komma med nya generella riktlinjer som pekar i samma riktning. Johan Styrud är kritisk till att regionerna går före Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsomyndigheten är en statlig myndighet, som ska ta reda på vad som är sant och falskt. Då kan man tycka att regionerna inte borde gå före. HM är ändå statens organisation för att ta reda på vad som är falskt och sant. Man får känslan av att de inte riktigt vet.

Johan Styrud tror att agerandet leder till stor osäkerhet hos vårdpersonalen som arbetar med coronapatienter.

– Man vill veta säkert ”vad gäller för min säkerhet”. Ska man stå i mängden patienter som kommer in så vill man ha en säker arbetsmiljö.

SvD har rapporterat om vårdpersonal på Södersjukhuset som köpte egen skyddsutrustning i form av bland annat overaller för målare från ett byggvaruhus. Johan Styrud tycker att det är en bra idé, och säger att han mycket hellre skulle arbeta i en sådan utstyrsel än sjukhusens skydd som inte täcker ärmarna.

– Jag tycker att regionen skulle kunna vidta sådana kreativa lösningar också, säger Johan Styrud.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons