ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Arne Melberg:

Prousts grammatik sätter tiden ur spel

Marcel Proust-sällskapet har gett ut Marcel Prousts  fascinerande text om Flauberts ”stil” på svenska.
Marcel Proust-sällskapet har gett ut Marcel Prousts fascinerande text om Flauberts ”stil” på svenska. Foto: Marcel Proust-sällskapet

Det intensiva sambandet mellan nutid och dåtid, hanterat av det mänskliga minnet, är en avgörande del av Marcel Prousts estetik. I en essä om Flauberts stil, nyligen översatt till svenska, hävdar Proust att vi för att kunna fixera tiden måste sluta läsa – för att i stället börja skriva.

Arne Melberg
Publicerad

I dessa dagar behöver man böcker som varar länge, gärna romaner som öppnar en värld som man kan stiga in i och där man vill stanna. Ett säkert tips är Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”. Den svenska översättningen omfattar runt 3 500 sidor i sju delar, plus en extra del med sammanfattningar och register. Såvitt jag kan se finns den bara som e-bok i bokhandeln, vilket kanske är en fördel i dag: man slipper trängas i butiken. Men ändå märkligt: Sverige är nog det enda land i Europa där 1900-talets förmodligen största, bästa och viktigaste roman inte längre kan köpas som bok. 

Laddar…
Mer från Startsidan