”Tror Ebba hade älskat att läsa historierna”

Novelltävlingen "Ebbas historia" skapades för att hedra Ebba Åkerlund som dog i terrordådet i Stockholm 2017. Bidragen har strömmat in och nu har vinnaren utsetts av en väldigt speciell jury: Ebbas fyra bästa vänner och mamma Jeanette Åkerlund.

Nora Fernstedt
Publicerad
Vinnaren i Ebbas historia ska koras. Fr v: Ebba, Hella, Jeanette, Märta, Julie. Foto: Ari Luostarinen

Ebba Åkerlund var bara elva år när hon dog i terrorattacken i Stockholm 2017. För att hedra henne startade SvD Junior och stiftelsen "Ebbas änglar" i höstas novelltävlingen "Ebbas historia", där barn i mellanstadiet har kunnat skriva en fortsättning på berättelsen "Spökhuset" som Ebba aldrig skrev klart.

Och novelltävlingen har blivit en succé. Totalt har 1 400 tävlingsbidrag kommit in – från såväl skolor och klasser som från barn som suttit hemma på kammaren och skrivit. 

När den slutliga juryn möts har 1 400 berättelser efter flera sållningsomgångar blivit fem – och en vinnare ska väljas. Slutjuryn består av Ebbas bästa vänner Julie, Hella, Ebba och Märta och mamma Jeanette Åkerlund. Tillsammans ska de välja det bidrag som de tror att Ebba hade tyckt bäst om.

De fem jurymedlemmarna sitter och läser koncentrerat på SvD Juniors redaktion. På plats är också SVT-programmet "Lilla Aktuellt" som följt tävlingen och gör ett reportage från slutjuryns möte.

Berättelserna är spännande och kusliga. Tjejerna nämner både vampyrer och mystiska hårspännen.

Ebbas egen stil var mer som riktiga deckare, inte så mycket zombies och monster och sånt.

– Det här slutet är så Ebba. Det är precis ett sådant slut som hon hade kunnat skriva, säger Julie efter att ha läst klart en av novellerna.

Några blandar in mer fantasi, andra har lite mer ”verklig” skräck.

Juryn är väldigt imponerad av alla fem bidragen.

– De är olika men alla är väldigt bra. Några blandar in mer fantasi, andra har lite mer "verklig" skräck. Men alla är genomtänkta och det är så häftigt att de tagit sig tiden att skriva, säger Märta.

– Ebbas egen stil var mer som riktiga deckare, inte så mycket zombies och monster och sådant. Men jag tror verkligen hon hade älskat att läsa de historierna också, säger Ebba.

Jeanette och kompisarna känner igen mycket av Ebbas berättarglädje i texterna. Att läsa novellerna lockar fram glada minnen av vännen och dottern Ebba. Och trots att sorgen fortfarande är stark tycker de att tävlingen inneburit mycket positivt.

– Det gör mig glad att tänka på henne och prata om henne, vem hon var som person. Det är härligt, säger Hella.

– Det är ett stort steg att gå från att bara vara väldigt ledsen till att känna att man blir glad av att göra något för henne, säger Märta.

Alla är överens om att tävlingen är det bästa sättet att hedra Ebba.

– Det är fint att Ebbas minne får leva vidare. Hon älskade att skriva, särskilt skräckberättelser. Det känns jättestort att på detta sätt ha kunnat bidra till kreativitet och skaparglädje bland barn i hela Sverige, säger Jeanette.

Jag är överväldigad av kraften i att så många engagerat sig och i barnens skaparglädje.

Tillsammans med bidragen har det också kommit in hälsningar från barn, lärare och föräldrar. Det har varit hälsningar till Ebba, till Jeanette – och till själva tävlingen. Flera lärare och föräldrar har berättat att novelltävlingen varit ett bra sätt att hjälpa barn att bearbeta de tankar och känslor som kom efter terrorattacken på Drottninggatan.

SvD Juniors chefredaktör Stina Cederholm gläds åt det engagemang som tävlingen skapat.

– Jag är överväldigad av kraften i att så många engagerat sig och i barnens skaparglädje.

Det har blivit dags för juryn att bestämma sig. Det är ingen lätt uppgift. Det är särskilt två bidrag som de fastnat för. Men när var och en till slut får rösta lyckas de enas. Nu finns en vinnare i tävlingen.

Vad var det som gjorde att det blev den till slut?

– Den är kuslig och man får fundera lite själv när man läst klart. Det var också den första jag läste och jag blev otroligt förtjust i den. Jag satte ett hjärta på den och har haft svårt att släppa den. Det är väldigt mycket Ebba i den, säger Jeanette.

Vem vinnaren är offentliggörs söndagen den 7 april på minneskonserten för Ebba Åkerlund. Då publiceras även vinnarbidraget på SvD.se/junior – och den 8 april finns bidraget att läsa i Svenska Dagbladet samt på svd.se.

Under veckans gång kommer de övriga fyra finalbidragen att publiceras på svd.se/junior. Med start i dag publicerar vi en av de första finalisterna – som du kan läsa om här.

MINNESKONSERT 2019 - Ebbas Änglarebbasanglar.se