Tori WrånesMitt i en virvelstorm av populärkulturellt trolleri

Tori Wrånes, ”Your next vacation is calling”, 2014–2017, videostillbild.
Tori Wrånes, ”Your next vacation is calling”, 2014–2017, videostillbild. Foto: Eirik Slyngstad

Tori Wrånes hyllar det ohämmade och oförutsägbara när hon agerar troll i sina videoverk. Thomas Olsson kliver in i ett kladdigt universum när han ser den första stora presentationen i Sverige av den uppmärksammade norska konstnären.

Thomas Olsson
Publicerad
Annons

Att möta Tori Wrånes konst är omtumlande. Inte bara för virvelstormen av alla intryck och skilda uttryck. Utan lika mycket för hennes okonstlade sätt att mixa kulturyttringar som kan ses som genant banala med konsthistoriska referenser. Men framför allt har Tori Wrånes med en lika sportig som populärkulturell estetik skapat sin egen variant av trollet i sin konst. En gestalt och en attityd till det ohämmade som går igen lika mycket i hennes performanceverk som i hennes skulpturala målningar.

Oavsett vilken konstnärlig teknik Tori Wrånes använder finns det hela tiden en känsla av att vad som helst kan hända. Fast inte på något skrämmande sätt i den meningen att något otäckt hotar utan mer drömskt eller surrealistiskt oförutsägbart. Mycket handlar om en öppenhet inför olika identiteter och könstillhörigheter. För vilken könsidentitet har till exempel egentligen ett troll, och är den över huvud taget relevant?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons