Annons

”En av Europas mest spännande stadsdelar”

En av Europas mest spännande nya stadsdelar byggs just nu i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, det menar mäklaren Sarah Sjödin.

– Det är både ur ett arkitektoniskt perspektiv och ur miljö- och
energiperspektiv, säger hon.

Just nu byggs den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Området sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder. Foto: Fastighetsbyrån

Intresset för nyproducerade lägenheter i Stockholm är stort och det pågår flera stora byggnadsprojekt runt om i huvudstaden. De allra hetaste områden ligger kring Östermalm och den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Sarah Sjödin är mäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån Östermalm och hon har sett intresset växa bland köpare.

– Det finns i dag många väldesignade och genomtänkta projekt som presenteras på tilltalande vis och det passar dagens ganska kräsna köpare. Det skall vara både praktiskt, snyggt och man skall vilja identifiera mig med att bo där, säger hon.

Tydlig förändring

En tydlig förändring på marknaden är hur nya projekt byggs och presenteras, menar Sjödin. Tidigare ville byggföretag bygga så många lägenheter som möjligt på samma ställe och projekten riskerade att kännas massproducerade och opersonliga. I dag är det viktigt att projekt i attraktiva områden har identitet och en själ. De ska kännas unika och genomtänkt både praktiskt och designmässigt.

– En annan del i det stora intresset för nyproduktion i innerstaden är att du får en snygg väldesignad lägenhet med smart planlösning och ofta även andra bekvämligheter som stor balkong, stor hiss, garage, övernattningslägenhet och ibland även annan service. Det känns skönt att "köpa något nytt" och slippa renovera och fixa, säger Sjödin.

Just nu byggs den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Området sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder. Det är en unik stadsdel som håller på att växa fram där det planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Stadsdelen har tydliga miljömål och ska vara en fossilbränslefri stadsdel till 2030.

– Att det byggs så mycket väldesignad nyproduktion i en storstad tillsammans med vattenläget är unikt, säger Sarah Sjödin.

Hur mycket kan jag som köpare påverka hur en nyproducerad bostad ser ut med exempelvis inredning?

– Trenden i dagsläget är att det finns mindre tillval att göra. Istället för att lägga pengar på ett ofta väldigt kostsamt och administrativt tungt tillvalsprogram läggs tid och pengar på att ta fram en eller flera stilar som kunden kan välja bland. Ibland går det inte att göra några tillval alls utan projekten säljs helt i arkitektens design, säger Sjödin.

I många fall tycker kunden att det är skönt att inte behöva lägga mycket tid på att välja och lämna gärna över de valen till exempelvis stylister eller inredare, menar Sjödin. Mäklaren som säljer bostaden kan då också komma med sina tips för att optimera bostadens utformning för att hålla andrahandsvärdet på en bra nivå.

– Vi mäklare kan även se en fördel i andrahandsvärdet då en inredningsarkitekt kan ha lättare att se helheten i slutresultatet än vissa kunder. Att göra rätt val och lägga pengarna på rätt saker är viktigt för andrahandsvärdet, säger hon.

Nyfiken på att köpa nyproduktion? Läs mer här.

Fyra tips till dig som vill köpa en nyproducerad bostad:

– Åk till platsen och se dig omkring. Vad finns på platsen och ta reda på vad som kommer att byggas runt fastigheten.

– Läget! Läget i området och läget i huset kommer påverka ditt andrahandsvärde. Det är ofta värt att betala mer för en bättre utsikt och för att bo högre upp i huset.

– Skala bort marknadsföring och fina bilder och läs noga vad du köper. Läs materialbeskrivning, byggbeskrivning och framförallt kostnadskalkyl noga. Granska byggföretaget om du inte känner till det.

– Inredningsmässigt skulle jag lägga extra pengar på golvet. Ett vackert plankgolv ger ett helt annat intryck och är mer värdehöjande än vad det kostar.