ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Reportage

”Jag kunde inte ta in att vi aldrig skulle få se pappa igen”

Max Porter började på det som blev hans debutbok ”Sorgen bär fjäderdräkt” för ett par år sedan, efter att han en kväll träffat på en vän till sin pappa för första gången sedan faderns bortgång. ”Jag gick raka vägen hem och började skriva.”
Max Porter började på det som blev hans debutbok ”Sorgen bär fjäderdräkt” för ett par år sedan, efter att han en kväll träffat på en vän till sin pappa för första gången sedan faderns bortgång. ”Jag gick raka vägen hem och började skriva.” Foto: Staffan Löwstedt

Max Porter var trött på stereotypa skildringar av sorg. Den irritationen och en fascination för barndomen och poeten Ted Hughes och hans kråka blev hans prisbelönta debutbok, ”Sorgen bär fjäderdräkt”.

Lina Kalmteg
Publicerad

Max Porter trodde att ”Sorgen bär fjäderdräkt” skulle sälja i runt 1 000 exemplar. Men här sitter han på ett hotell på Södermalm i Stockholm. Hans debutbok har just kommit ut på svenska, har sålts i 100 000 exemplar hemma i Storbritannien och är på väg att översättas till nästan trettio olika språk.

– Det är helt vansinnigt för en så kort och konstig bok, säger författaren själv, som jobbar i förlagsbranschen och alltså borde veta.

Laddar…