”Svamparnas liv får mig att häpna”

Emil Jensen är aktuell med föreställningen ”Än susar skogen”.
Emil Jensen är aktuell med föreställningen ”Än susar skogen”. Foto: Hanna Franzén/TT

Artisten Emil Jensen fascineras av svamparnas liv och ger sig ut på en lång cykelturné. I serien ”Min kultursommar” berättar en aktuell person om kulturen som lyser upp sommaren.

Publicerad
Vi människor säger att svampar saknar hjärna, men de gör väldigt intelligenta val, säger Emil Jensen.

Vi människor säger att svampar saknar hjärna, men de gör väldigt intelligenta val, säger Emil Jensen.

Foto: Hanna Franzén/TT
Annons

Det blir en väldigt speciell sommar i och med att jag kommer tillbringa den på cykelsadeln i uppåt fyra hundra mil och ska genomföra närmare 40 föreställningar längs vägen. ”Än susar skogen” handlar om biologisk mångfald och om det snillrika livet på jorden. Mitt bland alla larmrapporter och chockrubriker, så är det viktigt med en liten påminnelse om det liv vi vill bevara. Jag tror det är där allt engagemang måste börja om det ska vara hållbart, så att inte miljöfrågan blir någonting som är inne eller ute.

Jag vill därför försöka förmedla upplevelsen av det fantastiska livet på jorden och varför det är så viktigt att bevara det. I och med temat för min föreställning så känns det självklart att inte åka runt i en bensinslukande turnébuss hela sommaren, och cyklingen kommer förstås också vara en stor upplevelse i sig. Antingen kommer jag att vara i mitt livs form när turnén avslutas i augusti, eller helt förstörd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons