Julens dofter – en plåga för Sixten

Sixten, 8, kan vara en kort stund utomhus på en julmarknad där de säljer riktiga granar, innan han känner av den starka doften och börjar hosta.
Sixten, 8, kan vara en kort stund utomhus på en julmarknad där de säljer riktiga granar, innan han känner av den starka doften och börjar hosta. Foto: Björn Larsson Rosvall

Äkta granar, julklappshandling i köpcentrum, apelsiner med nejlikor. Julens dofter är en plåga för Sixten som måste tänka till i december. Han tillhör de 6 procent som lider av doftöverkänslighet.

Tina Harr
Publicerad

Hemma hos Sixten, 8, i Ulricehamn finns inga blommor. Inte heller parfymerade tvålar eller schampon, eller andra starkt doftande prylar. Han har nämligen något som heter sensorisk hyperreaktivitet.

Det betyder att han är överkänslig mot olika dofter, som cigarettrök, avgaser, ljus, parfym, schampon och hårspray.

Om han utsätts för starka dofter börjar det klia i näsan, i halsen och i ögonen. Ögonen och näsan är värst, berättar han.

– Jag kan börja hosta och bli röd runt ögonen, säger han.

Våren är den värsta årstiden på grund av pollen och partiklar i luften, men julen är en annan knepig tid.

– Vi har inte nejlikor eller riktig julgran hemma. Vi kan inte heller ha en ny plastgran eftersom Sixten kan reagera även på ny plast. Vi har köpt ett visningsexemplar som har stått länge i butiken, den luktar inte lika mycket längre, säger Sixtens mamma Josefine.

Enligt Astma- och allergiförbundet är det ungefär 6 procent av alla människor som har en sådan här känslighet. Man vet inte riktigt varför.

När Sixten utsatts för en stark doft får han röda och kliande ögon och mår dåligt i några dagar. Just vid det här tillfället vet familjen inte vilken doft det var som utlöste symptomen. Foto: Privat

För Sixten började det som kraftigt eksem när han var liten. Han har också astma och är allergisk mot både hundar och pollen. Men det tog ett tag innan läkarna förstod att det handlade om doftöverkänslighet.

Sixtens doftkänslighet påverkar hans liv på flera sätt. Han kan inte gå på lekland, i butiker och sällan på bio och kalas. Sixtens mamma berättar att de ändå försöker se till att han kan gå på kalas, och då följer oftast hon med.

– Det tråkigaste med att vara överkänslig mot dofter är att behöva tänka var jag ska gå någonstans hela tiden, säger Sixten.

Hyacinter är en starkt doftande växt och vanlig runt jul– inget för Sixtens familj. Foto: Björn Larsson Rosvall

Hans doftöverkänslighet innebär också att han har varit tvungen att säga till sina klasskamrater att han inte tål starka dofter och att ingen kan använda parfymerade produkter i skolan.

Det har också gjort att han sällan går hem till kompisar, de får i stället komma hem till honom.

– Här hemma är allting parfymfritt, säger han.

Men det är också många saker i Sixtens liv som fungerar precis som för vem som helst. Som att han har flera fritidsintressen – bland annat simning, skidor och ridning.

– I stallet är de jätteschysta och ser till att det är parfymfri tvål på toan och hjälper mig att borsta hästen för att jag ska slippa dammet. Själva hästdoften har jag inga problem med.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons