”Biden behöver återskapa känslan av en familj”

På onsdag håller Joe Biden ett virtuellt toppmöte med flera världsledare. Det var på måndagen ännu oklart om president Macron deltar.
På onsdag håller Joe Biden ett virtuellt toppmöte med flera världsledare. Det var på måndagen ännu oklart om president Macron deltar. Foto: Kent Nishimura/Los Angeles Times

Inte bara fransmännen upprörs över USA:s nya säkerhetspakt med Storbritannien och Australien. Missnöjet påverkar även Nato.
– Joe Bidens aktier sjunker hela tiden. Det är klart att det skakar Nato, säger Ann-Sofie Dahl som är expert på försvarsalliansen.

Therese Larsson Hultin
Publicerad
Annons

Den som trodde att Frankrikes ilska skulle lägga sig något över helgen trodde fel. Sent på söndagskvällen kom nyheten att den franska försvarsministern Florence Parly ställer in ett planerat möte i veckan med sin brittiske motsvarighet Ben Wallace.

Beslutet är en reaktion på den säkerhetspakt, Aukus, som USA, Storbritannien och Australien presenterade förra onsdagen och som bland annat innebär att Frankrike går miste om ett kontrakt på 12 dieselubåtar som Australien beställde redan 2016 – till ett värde av över 50 miljarder euro.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons